Τα Χωριά μας

Ανδρονιάνοι
Το Δημοτικό Διαμέρισμα των Ανδρονιάνων (12 Km Ν/Δ της Κύμης) μαζί με τον οικισμό των Δένδρων κεντρίζει το ιστορικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον. Το καταπράσινο τοπίο, μαγευτικές τοποθεσίες όπως το ποτάμι και ο μύλος του Σαντά συνδιάζονται έξοχα με τα πετρόκτιστα σπίτια, τις εκκλησιές  και τα ξωκκλήσια. Ιδιαίτερη θέση κατέχει το καθολικό του χωριού "Εισόδια της Θεοτόκου" που κτίστηκε το 1875 με εξαίρετη τοιχοδομή.  Στα παραδοσιακά σπίτια τα πέτρινα μπαλκόνια με τα σκαλιστά φουρούσια και τις θολωτές καμάρες κάτω από τις σκάλες, δίνουν μια ξεχωριστή ομορφιά και εντυπωσιάζουν με το ιδιαίτερο χρώμα τους.
Βίταλα
Το Βίταλο (8 Km Δυτικά της Κύμης) ξεχωρίζει και αυτό για τα φημισμένα του κεράσια αλλά και τα εύγευστα σύκα του.  Ενδιαφέροντα σημεία για τον επισκέπτη ο παραδοσιακός νερόμυλος στις Μουρές αλλά και ερειπωμένος Ενετικός πύργος στο λόφο Παναγίτσα ή διαφορετικά ʼγιο Μανδήλιο.  Ο Τσίλαρος και τα Θαψά είναι δύο μικροί κόλποι στα βόρεια του χωριού με την πολύ καθαρή αμμουδιά και τα διαυγή νερά κατάλληλα για κολύμπι.

Ενορία
Η Ενορία (4 Km Νότια της Κύμης) είναι το κατεξοχήν χωριό των ναυτικών της περιοχής.  Και το χωριό που κρατάει έντονο το χρώμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.  Όπως και οι Ανδρονιάνοι  και τα  Δένδρα όπου μπορεί να δει κανείς μερικά από τα πιο όμορφα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτα της περιοχής.  Εξάλλου οι Ανδρονιάνοι υπήρξαν η "έδρα" των συνεργείων των πετροχτιστάδων που εργάστηκαν πιο παλιά στην περιοχή.Καλημεριάνοι
Οι Καλημεριάνοι (3 Km Ν/Δ της Κύμης) η πρωτεύουσα του παλαιού (μέχρι το 1912) Δήμου Κοτυλαίων κρατάει κάτι από την αίγλη της, στην εντυπωσιακή όψη των παλαιών αρχοντικών της.  Την 15η Αυγούστου οργανώνεται το παραδοσιακό πανηγύρι του χωριού κατά το οποίο σε ομαδικό υπαίθριο γεύμα προσφέρεται στους επισκέπτες το στιφάδο.  Στο ίδιο Δ.Δ. ανήκουν ο παλαιότερα ακμαίος παραγωγικός οικισμός Μεντούλι και ο οικισμός Γραμματικιάνοι.


Μαλετιάνοι
Έντονο παραδοσιακό χρώμα διαθέτουν οι Μαλετιάνοι (5 Km Ν/Δ της Κύμης), το μικρότερο αλλά και ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Δήμου μας. Πετρόκτιστα σπίτια χτισμένα με το ηπειρώτικο στυλ, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στο ίδιο Δ.Δ. υπάγεται και ο οικισμός της Καζάρμας (4 Km Δυτικά της Κύμης) όπου βρίσκεται η είσοδος της πρώτης στοάς των λιγνιτωρυχείων της Κύμης που ξεκίνησαν το 1834 και η οποία αποκαλείται "Στοά του Όθωνα".


Μετόχι
Το πιο μακρινό, από την έδρα του Δήμου, Δημοτικό Διαμέρισμα είναι το Μετόχι (24 Km Β/Δ της Κύμης).  Τα γραφικά διώροφα λιθόχτιστα σπίτια του είναι σκαρφαλωμένα στους κατάφυτους πρόποδες του όρους Ξεροβούνι Δίρφης, όπου καστανιές, πλατάνι και οπωροφόρα έχουν τον πρώτο λόγο ενώ καθάρια νερά αναβλύζουν από παντού.  Είναι μαγευτική η εικόνα των ανθισμένων κερασιών την άνοιξη στο Μετόχι όπου στις αρχές Ιουνίου γίνεται η πανελλήνια πια γνωστή "Γιορτή Κερασιού".  Ο όμορφος οικισμός Κούτουρλας αλλά και η Παραλία Μετοχίου με την πεντακάθαρη ακτή της ανήκουν στο ίδιο Δ.Δ.
Οξύλιθος
Ο Οξύλιθος (15 km Ν/Α της Κύμης) περιλαμβάνει και τους οικισμούς Κληματάρι και Στόμιο. Είναι χτισμένος στη νότια πλαγιά ενός ελαιόφυτου λόφου που καταλήγει σε οξεία κορυφή από την οποία πήρε το όνομά της η κωμόπολη.  Η γεωλογική σύσταση του λόφου, στον οποίο δεσπόζει η γραφική εκκλησία της Ευαγγελίστριας, αποτελείται από ηφαιστειογενή υλικά που προέρχονται από ηφαίστειο που ήταν ενεργό κατά τους μεταλπικούς χρόνους.  Μέσα στο χωριό ενδιαφέρον  για τον επισκέπτη παρουσιάζουν τρεις μικροί βυζαντινοί ναοί και ιδιαίτερα αυτός της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένος και αγιογραφημένος τον 13ο αιώνα.  Ο ναός εορτάζει στις 15 Αυγούστου οπότε και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προσφέρεται στους προσκυνητές από τους κατοίκους του χωριού, το παραδοσιακό στιφάδο.  Λίγο νοτιότερα από τον Οξύλιθο, στο λόφο Βιγλατούρι, η αρχαιολόγος κα Έφη Σακκελαράκη έφερε πρόσφατα στο φως τα λείψανα οικισμού της εποχής των αποικισμών που η ίδια θεωρεί ότι είναι τμήμα της Αρχαίας Κύμης.  Ακόμη πιο νότια συναντάμε το γυναικείο μοναστήρι "του Μάντζαρη", που ιδρύθηκε τον 14ο ή τον 15ο αιώνα. Ανατολικά, στις εκβολές του ποταμού Μανικιάτη ή Οξυλιθιώτικου βρίσκεται το Στόμιο (13 Km Ν/Α της Κύμης), που αποτελεί ένα ραγδαία αναπτυσσόμενο τουριστικό οικισμό. Διαθέτει μεγάλη πλαζ και σύγχρονες τουριστικές υποδομές.


Πλατάνα
Η Πλατάνα (8 Km Ν/Α της Κύμης) είναι το νεώτερο χωριό του Δήμου Κύμης.  Η γραφική παραλία με τα παραδοσιακά σπίτια και το ιστορικό "Μουράγιο" αλλά και οι εκβολές του ποταμιού της Σκοτεινής με το πετρόκτιστο γεφύρι της και της πάπιες που τσαλαβουτούν στα νερά, είναι μερικά από τα πολλά αξιοθέατα του χωριού.  Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις αξιόλογες πλαζ που διαθέτει.
Πύργος
Ο Πύργος (10 Km Ν/Δ της Κύμης),  χωριό που γνώρισε ακμή όταν λειτουργούσαν τα λιγνιτωρυχεία στο Έντζι.  Ανάμεσα στα παραδοσιακά του σπίτια, ξεχωρίζει το αρχοντικό του Χρυσανθακόπουλου, το οποίο πρόκειται στο μέλλον να στεγάσει παλαιοντολογικά ευρήματα από την περιοχή μας.
Ταξιάρχες
Στους Ταξιάρχες (12 Km Ν/Δ της Κύμης) αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η παραδοσιακή τέχνη της καλαθοπλεκτικής.  Αξιόλογη θεωρείται η πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι και το καθολικό του χωριού.  Στις 24 Μαϊου ο Δήμος Κύμης και οι φορείς του χωριού τιμούν τη μνήμη των 30 αθώων πολιτών των Ταξιαρχών που εκτελέσθηκαν το 1944 από το στρατό κατοχής.
Ποταμία

Η Ποταμία (12 Km Ν/Α της Κύμης) είναι από τα πιο παλιά χωριά του Δήμου μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισκέψιμη από το κοινό Αρχαιολογική Συλλογή που στεγάζεται δίπλα από το ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου και περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από το λόφο Καστρί κοντά στο χωριό, όπου ανασκάφηκαν ένας νεολιθικός και ένα ελληνικός οικισμός.  Κάποιοι συνδέουν αυτόν τον οικισμό με την Αρχαία Κύμη.Επίσης, αξίζει ο επισκέπτης να βρεθεί στο  πατροπαράδοτο πανηγύρι του χωριού, στις 15 Αυγούστου.
  
home