Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Το εγκαταλελειμμένο από το 1962 λιγνιτωρυχείο στο Έντζι












































3 σχόλια:

  1. Το Έντζι είναι οικισμός δυτικά των Καλημεριάνων.
    Το όνομά του οφείλεται στο Γερμανό γεωλόγο και ορυκτολόγο Έντσε Φραντς (Entze Franz).
    Ο βασιλιάς Όθων και η συνοδεία του ανάμεσα στην οποία ήσαν και ερευνητές Βαυαροί μεταλλειολόγοι, κατά την επίσκεψή τους στην Κύμη και τα περίχωρα, ανακάλυψαν την ύπαρξη ανθρακοφόρων στρωμάτων.
    Με μέριμνα του βασιλιά εγκαταστάθηκαν στο χώρο μεταξύ Κύμης και Μαλετιάνων, στη θέση Καζάρμα (από την ιταλική λέξη "Caserma" που σημαίνει στρατόπεδο), επτά οικογένειες Βαυαρών ειδικών σε έργα έρευνας και εξόρυξης των ανθρακοφόρων εδαφών.
    Το 1835, η πρώτη στοά που ανοίχτηκε από τους Βαυαρούς ονομάστηκε "στοά Όθωνος". Συνολικά ανοίχτηκαν 5 σημεία εξόρυξης: Όθωνας, Τέρμα, Ευτυχία, Διάμεσο και Φιρές.
    Η εκμετάλλευση των ανθρακοφόρων στρωμάτων άρχισε από το 1844. Το 1846 άρχισε η χάραξη και η κατασκευή του δρόμου Καζάρμας - Κύμης, υπό την επίβλεψη του μηχανικού και εργολάβου Δημοσθένη Βρατσάνου.
    Τα πρώτα χρόνια ο λιγνίτης μεταφερόταν στην Παραλία Κύμης με μουλάρια, ενώ μετά την κατασκευή του δρόμου με κάρα. Η λειτουργία των ανθρακωρυχείων της Καζάρμας διήρκεσε περίπου 2 δεκαετίες και από την Καζάρμα μεταφέρθηκαν στο Έντζι.
    To 1870 η μεταφορά του λιγνίτη από τα ορυχεία του Έντζ και των Μαλετιάνων μέχρι την Παραλία της Κύμης γινόταν με εναέριο τραινάκι. Από τα ανθρακωρυχεία της περιοχής εξορυσσόταν λιγνίτης άριστης ποιότητας.
    Η λειτουργία τους σταμάτησε οριστικά το 1962.

    πηγή: wikipedia.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το εντζ(ι) δεν είναι οικισμός.Δεν υπήρξαν κάτοικοι,αλλα εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του εργοταξίου.Αυτά για την ιστορία.....

      Διαγραφή
  2. Στο ΕΝΤΖΙ λίγα χρόνια πριν κλείσει 1960 σκοτώθηκε ο πεθερός μου(κάτοικος εν ζωή Κρεμαστού) απο εργατικό ατύχημα,οταν δεν έμεινε με τους υπόλοιπους εξω να γευματίσει,μπήκε να συνεχίσει την δουλειά κι έπεσε η στοά και τον σκότωσε 36 χρόνων με 2 μικρά παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Next previous home